Bespaart de deur energie? Dan wint het hele gebouw!

15-dec-2020 11:39:00

Wist je dat 71% van het energieverbruik in gebouwen naar de verwarming of koeling van binnenruimtes gaat? Telkens wanneer het weer het binnenklimaat verstoort, moeten de verwarmings- en koelsystemen immers een versnelling hoger schakelen. En dat heeft uiteraard invloed op het verbruik én dus portemonnee. Meer zelfs, een ongunstig binnenklimaat heeft ook een effect op de gezondheid, en productiviteit, van werknemers, klanten, ... Kortom, belangrijke bevindingen om rekening mee te houden, vooral omdat we gemiddeld 90% van ons leven binnen doorbrengen!

Begin alvast met de EPB en het EPC (zie onderaan: ‘Ken je het verschil tussen EPB en EPC?) van je gebouw onder de loep te nemen. Eens je een goed zicht hebt over het energieverbruik, kun je aan de slag met aanpassingen en verbeteringen.

 

Cruciaal: inplanting, compacte ruimtes én isolatie.

Wat sowieso vast staat? Warmte glipt veel te snel naar buiten, waardoor je achterblijft met een veel te dure energiekost. Het is dus belangrijk dat je weet langs waar de warmte ontsnapt. Een uitstekende inplanting van je gebouw (ruimtes die warmte verlangen, openstellen aan de zuidkant. Koude ruimtes aan de noordkant doen dienst als buffer), een compact indeling (hoe kleiner je ruimtes, hoe minder verwarming nodig uiteraard) én een uitstekende isolatie (dak, muren én vloeren) zijn alvast cruciaal om warmteverlies aan te pakken. Maar ook andere, minder ingrijpende, aanpassingen leveren een energiebesparing op ...

 

Hvordan sikre deg mot uforutsette kostnader i bygget ditt?-1

 

Al gedacht aan automatische deuren als lonende oplossing?

Ter illustratie: in een doorsneewoning bedraagt het warmteverlies via ramen en deuren ongeveer 15% van het totaal. Maak gerust eens de bedenking wat dit voor een gebouw betekent … Warmte verdwijnt sowieso makkelijk langs spleten, kieren … én uiteraard ook elke keer je het raam of de deur opent. Voor drukbezochte voetgangerszones vormen automatische deuren alvast een uitstekende oplossing. Want ze zijn sneller en vooral slimmer: automatische deuren beperken warmteverlies, luchtlekkages en luchtindringing tot een minimum.

 

ASSA ABLOY helpt je graag op het energiezuinige pad.

We presenteren je een uitgebreid gamma automatische schuif-, draai- en roterende deuren. Stuk voor stuk beperken ze energieverlies, verbeteren de luchtkwaliteit in gebouwen, zorgen voor meer natuurlijk licht, controleren de luchtcirculatie … Maak je keuze uit:

  • Roterende deuren: vormen de geschikte oplossing voor drukbezochte ingangen. Hiermee hou je het binnenklimaat optimaal onder controle en voorkom je tocht. Mensen kunnen steevast makkelijk passeren, wind en koude gelukkig niet!
  • Draaideuren: nemen weinig plaats in en zijn bovendien bijzonder handig voor personen met een beperking. Via een extra sensor of elleboogschakelaar gaan ze bovendien nog handiger open.
  • Schuifdeuren: zijn snel en geluidloos. Gebruik ze enkel of dubbel (met een sas). Zo’n tussenruimte voorkomt tocht en luchtlekkages, ongeacht het weer.

Ontdek hier het complete aanbod automatische toegangsdeuren

 

Heldere kijk op de levencyclus van elk product.

ASSA ABLOY Entrance Systems is een van de weinige partners van de World Green Building Council. En daar zijn we ontzettend trots op! Daarnaast beschikken we over een groot aantal Environmental Product Declarations (EPD’s), waardoor je een transparant beeld krijgt van de levenscyclus van elk product.

De hoogstaande automatische toegangsdeuren van ASSA ABLOY dragen overal ter wereld bij tot de uitstekende energiezuinige scores van gebouwen (BREEAM, LEED, HQE, DNGB, nZEB en Greenstar).


Ken je het verschil tussen EPB en EPC?

In januari 2006 ging de energieprestatieregelgeving van kracht, ook bekend onder de afkorting EPB (Energieprestatie en Binnenklimaat). Deze wet werd in het leven geroepen om tot een betere isolatie, ventilatie én een lagere CO2-uitstoot van gebouwen te komen. Maar naast het EPB bestaat er ook een EPC (Energie Prestatie Certificaat).

Een EPB-berekening geeft de materialen weer waaruit een gebouw is opgetrokken (isolatie, bouwstenen, deuren, ramen,…). Maar evengoed technische installaties betreffende ventilatie, warm water en verwarming worden hierin opgenomen. Wie een EPB laat opstellen, is zeker van een gedetailleerd beeld van het energieverbruik van zijn gebouw.

Een EPC geeft weer hoe energiezuinig je gebouw is. En dit rekening houdend met de gebouwschil en installaties. Afhankelijk van het type gebouw, of het gebruik van het gebouw, is de opmaak en inhoud van het EPC verschillend. Via het EPC wil de overheid burgers en organisaties sensibiliseren om hun gebouw energiezuinig te maken. Daarom staan op het EPC een energiescore én een energielabel die aantonen hoe energiezuinig het gebouw is ten opzichte van andere gebouwen. Bovendien staan op elk EPC aanbevelingen om het gebouw energiezuiniger te maken.