Effectief energie besparen dankzij energie-efficiënte toegangsdeuren

19-sep-2018 9:00:00

Als we spreken over energiebesparende automatische deuren, gaat het meestal vooral over een betere controle van de luchtstromen. Hoe meer je de in- en uitgaande lucht kan controleren, hoe efficiënter je toegang zal werken, en hoe meer je kan besparen op energie.

Manuele deuren

Manuele deuren vragen een actie van de gebruiker zelf om ze te openen. Om welk gebouw het ook gaat, van retail tot industrie, de deuren moeten geopend en gesloten worden na elk gebruik, tenzij de deur sluit door middel van een veermechanisme. Het probleem met deze deuren is uiteraard dat ze vaak niet gesloten worden, omdat de persoon die de deur gebruikt er niet toe in staat is, of omdat de gebruiker er niet aan denkt om de deur te sluiten.

Minder energieverlies door automatiseerde deuren

Automatische deuren zijn zo ontworpen dat ze voortdurend controle behouden over de luchtstromen en waken over energieverlies. In het geval van schuifdeuren, openslaande deuren en industriële deuren - maar ook bij sectionale poorten en high-performance deuren - zorgen slimme sensoren ervoor dat de deuren alleen open gaan als iemand erdoor moet. Bovendien sluiten ze snel nadat die persoon doorheen de toegang ging. Roterende deuren zijn vanzelfsprekend uiterst energie-efficiënt, aangezien een roterende deur eigenlijk altijd ‘gesloten’ is.

Veel automatische deuren kunnen ook worden aangevuld met extra isolatie, bijvoorbeeld door middel van geïsoleerde panelen of dubbele beglazing. Ook extra dichtingen kunnen bijdragen aan een betere energie-efficiëntie. Daarnaast helpen ook snelle open- en sluitcyclussen ervoor dat de energie niet veel tijd heeft om te ontsnappen.

Samengevat: op zoek naar een energie-efficiënte oplossing? Dan zijn automatische deuren het antwoord. Indien beschikbaar, kan je ook kijken naar de EPD (environmental product declaration, een Europees milieukeurmerk) van de deuren om meer info te krijgen over de energiezuinigheid.

Meer info over automatische deuren