Het Internet of Things (IoT), de toegangspoort naar een geconnecteerde wereld!

23-sep-2020 13:43:00

Vandaag zijn er wereldwijd zo’n 26 miljard apparaten met het internet verbonden. Dan hebben we het niet alleen over computers, tablets, laptops en smartphones, maar ook over koelkasten, televisies, lampen ... en jawel, ook toegangspoorten! Kortom, quasi alles is straks met het internet verbonden, én kan communiceren met elkaar. Dat wordt ook wel het Internet of Things (IoT) genoemd.

Het klinkt misschien een beetje gevaarlijk, maar deze automatisering is juist bedoeld om het leven beter, makkelijker en veiliger te maken. Het IoT verhoogt immers de efficiëntie van apparaten en diensten, waardoor je geld kunt besparen en fysieke inspanningen verminderen. Want slimme toestellen verzamelen, registreren, delen en interpreteren gegevens, waarna ze hun gedrag en reacties aanpassen aan wat ze geleerd hebben. Net die connectiviteit is zo belangrijk, meer zelfs: het opent deuren voor eindeloze toepassingen!

Waarom is het IoT zo belangrijk?

Velen zijn het erover eens dat we dankzij het IoT veel efficiënter zullen kunnen werken. Het kan ons niet alleen tijd en geld besparen, maar biedt bedrijven, regeringen en openbare instanties ook de kans om hun dienstverlenings- en productiemethodes te herbekijken. In de industrie kunnen sensoren op productielijnen bijvoorbeeld de efficiëntie verhogen en afval en uitstoot verminderen. Denk ook aan sensoren in parkeerplaatsen die doorgeven of ze vrij zijn. Zo hoeven mensen in de stad niet langer doelloos rond te rijden om een plekje te vinden. En dat bespaart uiteraard tijd, uitlaatgassen en … heel veel frustratie. Een ander mooi voorbeeld vind je terug in de landbouw. Vandaag wordt IoT gebruikt om te meten hoe droog de grond is. Deze info kan de boer vervolgens combineren met gegevens over regenval en droogte, zodat de waterinstallatie zelf opmerkt wanneer het moet sproeien. De volgende stap zijn sensoren die meten hoe snel gewassen groeien en hoeveel kunstmest moet toegediend worden. 

En dus ook slimme toegangsoplossingen!

Ook ASSA ABLOY Entrance Systems ziet het IoT als een manier om gegevens te verzamelen én uit te wisselen met onze klanten. Zo zal je via de info van geconnecteerde producten betere zakelijke beslissingen kunnen nemen. Bijvoorbeeld door mensen- en goederenstromen op bepaalde locaties te optimaliseren aan de hand van bestaande verkeerspatronen. Of op basis van realtime gegevens je energieverbruik monitoren en bijsturen.

De geconnecteerde deuren en toegangsoplossingen van ASSA ABLOY zullen ook services naar een hoger niveau tillen. Denk hierbij aan een efficiëntere dienstverlening met voorspelbaar onderhoud, eenvoudiger TCO-beheer en minder stilstandtijd. Of gedetailleerde zakelijke inzichten die je organisatie zullen helpen groeien!