Hoe houdt u de cleanroom clean?

20-jun-2018 9:00:00

Cleanrooms zijn zowel in wetenschappelijk onderzoek als in productie-omgevingen onontbeerlijk. Factoren als temperatuur en vochtigheid worden hier strikt gecontroleerd, en het risico op een contaminatie via de lucht wordt tot een minimum herleid.

Cleanrooms zijn cruciale ruimtes voor een aantal industrieën als pharma, bio-engineering, electronica, micro-mechanica… aangezien hygiëne en precisie er zo belangrijk zijn.

Classificatie van cleanrooms

Cleanrooms moeten steeds meer voldoen aan strenge eisen om de productie veilig en vrij van besmetting te laten gebeuren.

Algemeen worden cleanrooms geclassificeerd op basis van hoe zuiver de lucht is. Die lucht wordt constant gefilterd en weer via filters binnengeblazen om de kwaliteit te behouden.

Deuren zijn in cleanrooms van zeer groot belang, aangezien ze de enige toegang zijn voor mogelijke besmetting via mensen. De juiste deur maakt ook dat internationale classificatiestandaarden behaald kunnen worden en dat mogelijke variabelen in de ruimte zoveel mogelijk worden uitgesloten.

Het belang van een goede luchtdichtheid

De eerste vraag die u zich moet stellen is of de deuren voldoende afsluiten. Kwalitatieve deuren moeten zo veilig mogelijk afsluiten, met bijna ondoordringbare afdichtingen. Heel wat laboratoria gebruiken hiervoor zelfs systemen met een luchtsluis voor de toegang.

Wel is het zo dat het systeem van luchtfiltering de lucht verplaatst doorheen de ruimte. Logisch, aangezien we natuurlijk wel moeten kunnen ademen binnen in de cleanroom. In een cleanroom heerst er meestal een licht verhoogde luchtdruk, doordat er iets meer lucht wordt binnengebracht dan dat er buitengaat. Dat maakt dat het teveel aan lucht zal proberen te ontsnappen. Gaat de deur open of dicht, dan is het logische gevolg dat de luchtstroom in de buurt van de deur naar buiten gaat, waardoor besmettingen van buitenaf als vanzelf worden tegengehouden.

Openingssnelheid van de deur 

Nog een belangrijk aspect in een cleanroom is de snelheid van de deur. Door de band genomen geldt ‘hoe sneller, hoe beter’. Deuren die snel openen en sluiten reguleren de luchtstroom en verminderen zo het risico op besmettingen door tocht, vochtigheid, vuil en stof. Hoe minder lang een deur open is, hoe makkelijker het is om de luchtdruk stabiel te houden.

Gespecialiseerde deuren zijn met andere woorden geen extraatje, maar in het geval van een cleanroom een absolute must om een hygiënische gecontroleerde omgeving te bewaken. Alleen zo kunnen test- en productieprocessen zo precies en efficiënt mogelijk worden uitgevoerd.

Ontdek ons gamma snelrolpoorten voor cleanrooms