Met efficiëntere poorten de energie-efficientie verbeteren

6-jan-2021 11:00:00

De oplossing voor betere poortisolatie is een onderbroken koudebrug. Maar wat is dat precies?

Energie-efficiëntie

De aandacht voor isolatie en duurzaamheid neemt toe; bij het ontwerpen van nieuwe gebouwen, maar ook in bestaande gebouwen, om het energieverbruik te verminderen en de bedrijfsprestaties te verbeteren. 

Veel bedrijfsactiviteiten hebben echter te lijden onder een gebrekkige isolatie van de gebouwen. Dat structurele zwakke punt staat bekend als een thermische of koudebrug. Koudebruggen komen voor in uiteenlopende constructies, van beton tot metaal of houtskeletbouw. Ze vormen een veelvoorkomend probleem voor niet-geïsoleerde industriële poorten en toegangsoplossingen.

Omdat het vaak onpraktisch is om alle koudebruggen te elimineren, is het zinvoller om koudebruggen tot een aanvaardbaar niveau te reduceren. Dat kan bijvoorbeeld door een thermische onderbreking in het ontwerp van de poort te verwerken. En dat is precies wat wij doen.

Thermische onderbreking

Een thermische onderbreking is precies het tegenovergestelde van een koudebrug. Dat werkt relatief eenvoudig. Bij onze geïsoleerde sectionale poorten verdelen we het aluminium frame in twee afzonderlijke binnen- en buitendelen door een element met lage warmtegeleiding in te voegen. 

Door een thermische barrière tegen warmteverlies te creëren, wordt de energiestroom geblokkeerd en de temperatuuroverdracht beperkt. Een onderbroken koudebrug bespaart energie, verlaagt de kosten en beperkt condensatie aan de binnenzijde tot een minimum. Dat is essentieel voor bedrijven waar zichtbaarheid belangrijk is, zoals autodealers of ateliers. 

Toegangsoplossingen met geïsoleerde frames 

Onlangs kwamen er twee nieuwe sectionale poorten (OH1042FGI en OH1042FI) bij in ons ASSA ABLOY-portfolio. Ze bieden allebei het kwaliteitsniveau dat u van ons verwacht, en nu met verbeterde isolatie. 

De onderbroken koudebrug bij deze poorten beperkt niet alleen het warmteverlies en de ongewenste kosten als gevolg van slechte isolatie, maar helpt bedrijven ook bij het realiseren van een duurzamere, energiezuinige toekomst.

Meer informatie over de oplossingen voor geïsoleerde frames van ASSA ABLOY.