Poorten voor machinebescherming: betere veiligheid, hogere productiviteit

17-okt-2018 9:00:00

Poorten voor machinebescherming zijn noodzakelijk in industriële productieomgevingen om te voldoen aan de strenge veiligheidsvoorschriften. Bovenal beschermen ze het personeel tegen arbeidsongevallen, maar daarnaast garanderen ze ook een foutloos en betrouwbaar productieproces.

Praktijkvoorbeeld: poorten voor machinebescherming in de autoindustrie.

De auto-industrie moet voortdurend schipperen tussen lage-kost-productie, efficiëntie en veiligheid. De veiligheidsvoorschriften en productie-eisen verschillen bovendien in elke stap van de productielijn, van de perserij tot de carrosserie of assemblage.

Om het belang van poorten voor machinebescherming beter te begrijpen, bekijken we hoe ze het perfecte evenwicht kunnen bieden tussen de eisen op vlak van veiligheid aan de ene kant en de eisen op het vlak van productie aan de andere kant.

Geïntegreerde processen

Poorten voor machinebescherming worden vaak geïntegreerd in het proces dat achter die deur plaatsvindt. Dat maakt dat robots bijvoorbeeld niet per ongeluk kunnen opstarten. Is de poort gesloten, dan kunnen de robots hun werk doen, of het nu gaat om lassen, snijden, of andere handelingen. Als de poort geopend is, werken de robots niet. Dankzij de poort zijn de medewerkers dus beschermd tegen mogelijke letsels. De poort maakt ook dat de productieprocessen niet zomaar onderbroken worden en dat de machines beveiligd zijn tegen mogelijke schade.

Plaatsbesparing en tijdswinst

Poorten voor machinebescherming besparen plaats. Dankzij hun duurzame en stevige uiterlijk is er minder veiligheidsmarge nodig tussen de robots en het personeel, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld veel lichtere gordijnen van textiel. Dat betekent ook dat de processen efficiënter kunnen verlopen. Nabijheid van machines brengt immers als vanzelf tijdswinst met zich mee.

Interessante opties

De poorten kunnen bovendien worden uitgerust met extra functionaliteiten afgestemd op zowel mens als machine. Zo zijn er optioneel kijkvensters mogelijk om de veiligheid of het productieproces te monitoren. Een andere mogelijkheid is dat de deuren verstevigd worden met extra aluminiumribben voor extra bescherming. Dat is interessant bij bijvoorbeeld hoge druk of het gebruik van lasers. Deze extra functionaliteiten maken dat de poort op elk moment optimale bescherming biedt.

Efficiënt openen en sluiten

Poorten voor machinebescherming kunnen ook geoptimaliseerd worden voor bijvoorbeeld korte openings-en-sluitingscyclussen. De cyclustijd ondersteunt efficiënte processen en vermindert het risico voor uw personeel. Ze zijn ook bruikbaar voor onafgebroken productie, aangezien ze duurzaam en slijtvast zijn. Bij productieprocessen waarbij de machines aan het plafond zijn vastgemaakt, zijn er ook poorten beschikbaar die van beneden naar boven sluiten.

Benieuwd hoe zo’n poort voor machinebescherming echt werkt? Bekijk dit filmpje en zie hoe het veiligheid en productiviteit positief beïnvloedt.

Poorten voor machinebescherming