Straks automatische deuren installeren? Check deze tien handige tips van ASSA ABLOY.

9-sep-2020 11:55:00

De toegangsdeuren van je bedrijf zijn échte visitekaartjes: ze bepalen mee de eerste indruk van je bezoekers! Maar uiteraard zijn goede ‘looks’ alleen onvoldoende … Deuren moeten immers vooral extra veiligheid, een verbeterde toegankelijkheid én bijkomend comfort bieden. Hou daarom beslist rekening met volgende tips van specialist ASSA ABLOY Entrance Systems:

1. Wie gebruikt de deur?

Het zijn gebruikers die de behoeften op vlak van functionaliteit en persoonlijke veiligheid bepalen. Zo verlangen omgevingen met veel kinderen, oudere mensen of personen met specifieke noden (bv. rolstoelgebruikers) telkens aangepaste toegangsdeuren.

2. Kies voor een duwende of trekkende installatie.

Deurautomaten worden aan de openings- of sluitzijde gemonteerd. Voor buitendeuren is dat meestal binnenin. Bij binnendeuren kun je twee kanten uit: de automaat aan de sluitzijde plaatsen (duwende uitvoering) zorgt voor een oplossing met scharnierend armsysteem. Een trekkende installatie combineert een trekarm met een geleidingsrail op het deurblad.

3. Zorg voor muurversteviging.

De functie en onderhoudsvereisten van een deurautomaat hangen grotendeels af van de installatie. Verstevig dus het bevestigingsoppervlak, voor zowel het mechanisme als het armsysteem, volgens de instructies van de fabrikant. En uiteraard aan de juiste zijde van de muur.

4. Vergeet het kabel- en bedradingsbeheer niet.

Een veilige en energiezuinige deurautomaat vereist de nodige kabelaansluitingen. Zo vragen verborgen kabels om kabellussen en -goten in de muur, het deurblad en de sectie. Indien nodig voorzien van impulssensoren.

5. Hou rekening met de ruimtevereisten.

Automatische deuren hebben specifieke ruimtevereisten. Zo moet het mechanisme op het deurkozijn of de bovendorpel passen. Bovendien verlangt de automaat wat zijruimte en moet je verticale ruimte voorzien voor het armsysteem. Wat het deurblad betreft: hier is het belangrijk dat er ruimte is voor de aanwezigheidssensor en het armsysteem.

 

 

sliding_door_shop_fb_linked


6. Selecteer breedte en gewicht.

De omgeving, samen met de breedte en het gewicht van de deurbladen, zullen het prestatieniveau van het mechanisme bepalen.

 

7. Ken de vlucht- en brandbeveiligingseisen.

Gebruik je de automatische deur als afsluiting van een brandcel? Gelden er evacuatievoorwaarden? Belangrijke parameters die bepalen welke deurautomaat gebruikt moet worden. Bovendien stelt de brandveiligheid bepaalde eisen aan het gecoördineerd sluiten van de deurbladen van dubbele deuren.

 

8. Bepaal controle en functionaliteit.

Hoe wil je dat de automatische deurautomaat werkt? Moet de deur enkel automatisch opengaan met een drukknop of via radarimpulsen (zorgt alvast voor een betere doorstroming)? En wat bij brandalarm: moet de deursectie open of gesloten blijven?

 

9. Selecteer de juiste deurstop.

In principe moeten alle toegangsdeuren in de gevel uitgerust zijn met een deurstop. Zo kunnen de deuren niet (hard) openwaaien en schade veroorzaken. Er bestaan zowel externe als geïntegreerde deurstoppen (in de automaat).

 

10. Ga voor onderhoud door een betrouwbare partner.

De Machinerichtlijn MR2006/42/EG stelt dat alle deurautomaten aantoonbaar onderhoud moeten ondergaan, uitgevoerd volgens specifieke richtlijnen. Kies voor onderhoud dus altijd voor een erkende, betrouwbare partner.

 

Onze experts helpen u graag verder, maak een afspraak!