Verminder uw energieverbruik dankzij automatische deuren

4-jul-2018 9:00:00

Wandel door om het even welke winkelstraat en u zal zien dat winkeliers graag hun deur laten openstaan. Dat doen ze omdat een deur voor veel shoppers een barrière vormt. Open deuren zijn een duidelijk signaal aan klanten dat ze welkom zijn.

Maar wat een open deur binnenbrengt qua inkomsten, gaat zo weer weg aan uitgaven voor energieverbruik. Een open deur maakt immers dat er massa’s warmte via de deur verloren gaat. Om de temperatuur binnen toch aangenaam te houden, zal er dus extra gestookt moeten worden.

Een studie uitgevoerd door het Nederlands ministerie van Economische Zaken onderzocht de mogelijke besparing op het vlak van energie en op het vlak van kosten als een winkel automatische deuren installeert. Ook werd bekeken of automatische deuren een effect hadden op het gedrag van klanten.  De test werd uitgevoerd bij een apotheker in Amsterdam. Het energieverbruik werd eerst getest met een traditionele manuele deur, daarna met een automatische deur met luchtgordijn.

43% minder energieverbruik

De studie stelde het energieverbruik vast op basis van bestaande gas- en elektriciteitsmeters, en verschillende tussentijdse metingen. Nadat de nieuwe automatische deur geïnstalleerd werd, daalde het energieverbruik voor verwarming zo’n 43%. Dat is vrij logisch, aangezien de deur enkel opent wanneer nodig. Bovendien voorkomt het luchtgordijn dat er koude lucht naar binnen wordt geblazen. Eigenschappen als geïsoleerd glas en een strakke deuromkadering verhogen de energie-efficiëntie van deze deur nog meer.

Klantengedrag blijkt niet veranderd

Tijdens de studie bleek het gedrag van klanten niet veranderd. Er waren niet minder bezoekers door de nieuwe automatische deur, en er was geen invloed merkbaar op de verkoop. Bovendien bleken zowel klanten als personeel enthousiast over de nieuwe deur. Hun winkel- en werkervaring verbeterde: de automatische deur houdt uitlaatgassen buiten, maar ook tocht en lawaai hebben minder invloed binnenshuis.

De studie belicht dus de voordelen die u als retailer geniet met automatische deuren. Ze bieden niet alleen de mogelijkheid om het energieverbruik te drukken, u zal er ook geen enkele klant door verliezen. Tijd om de open deuren te vervangen door automatische deuren?

Meer info over automatische deuren