Wat is een BIM-object?

9-mei-2018 9:00:00

BIM staat voor Bouwinformatiemodel. Het is eigenlijk een object of een verzameling van data met info van het virtuele model. BIM-objecten maken het ontwerpproces eenvoudiger en realistischer.

Alle data in 1 object

BIM beschrijft elk product of component in 2D en in 3D. BIM-data kan ook info bevatten zoals EAN-codes, U-waarden, afmetingen, info rond duurzaamheid en ecologische impact… En daarnaast ook merkinformatie zoals logo’s of productnamen.

Al die data samen bepalen de geometrische en fysieke eigenschappen van elk bouwcomponent. Op die manier is het mogelijk dit in een virtueel design te plaatsen net zoals u een object zou plaatsen in de echte wereld.

Vaste parameters, betrouwbaar design

Grosso modo zijn er 2 types objecten:

  • Component: bouwelementen met vaste geometrische vormen. Dat kan bijvoorbeeld gaan om ramen, deuren, boilers …
  • Samengesteld product: bouwelementen die geen vaste vorm of afmetingen hebben zoals vloeren, daken, muren en plafonds.

De belangrijkste parameters van elk object staan vast, net zoals het in het echt ook is. Op die manier kunnen designers, ingenieurs en architecten projecten genereren met bijna identieke specificaties als het eindproduct. Niet verwonderlijk dus dat BIM-producten intussen stevig ingeburgerd zijn. Zo ingeburgerd zelfs dat meer en meer producenten van producten hun eigen catalogi voorzien in BIM-formaat.

ASSA ABLOY biedt u een van de grootste collectie aan BIM-objecten in de sector.

Van automatische poorten tot snelrolpoorten, dock-uitrusting en automatische deuren, alle BIM-objecten voor onze toegangssystemen zijn beschikbaar via bimobject.com.

Vragen? Contacteer ons!