Wat is een LEED-certificaat?

11-apr-2018 9:00:00

Wie bezig is met moderne architectuur, heeft vast al gehoord van het LEED-certificaat. Maar wat is zo’n LEED-gecertificeerd gebouw? En wat houdt het precies in? We leggen het graag uit.

Wereldstandaard

LEED staat voor Leadership in Energy and Environmental Design. Het is een wereldwijd gebruikte standaard voor de verificatie van ecologische gebouwen. Elke dag wordt er gemiddeld zo’n 170.000 vierkante meter aan gebouwen LEED-gecertificeerd! LEED is de meest gebruikte verificatie door een derde voor duurzame en ecologische gebouwen.

Duurzame architectuur

Elk soort gebouw kan LEED-gecertificeerd worden. Van een enkel huis tot de grootste kantoorgebouwen. Het idee achter het certificaat is dat u duurzaamheidspunten ‘verdient’ in het design. Gebaseerd op het aantal duurzaamheidspunten dat u verdient, krijgt u vervolgens één van de vier LEED-graden.

Punten verdienen is echter niet het belangrijkste deel. LEED draait immers vooral om het bouwen van een duurzame maatschappij. Gebouwen met een LEED-certificaat gaan efficiënt om met grondstoffen, gebruiken minder water en energie en verminderen de CO2-uitstoot. Als bonus zijn ze bovendien ook kostenefficiënter. Een winsituatie op alle vlakken met andere woorden.
Download de BREEAM - LEED checklist